Ételeink egyre kevésbé tartalmazzák az egészséges életműködéshez szükséges mennyiségű mikrotápanyagokat. Indokolt tehát a vitaminok étrend-kiegészítőként való rendszeres szedése. Tudnunk kell azonban a fölső határokat (az OGYÉI honlapján megtalálhatóak), mert szervezetünk vitaminhiánya, de a vitaminok túladagolása is egészségkárosodást okozhat.
"A legártatlanabbnak ítélt, vízben oldódó C-vitamin túlzott fogyasztása is okozhat kellemetlenségeket, például rejtélyesen megjelenő kiütéseket. A zsírban oldódó vitaminoknak pedig tudvalevőleg nagyobb a veszélye, mert feldúsulnak a szervezetben. Az A-vitamin túladagolása például a magukat agyontréningező fiataloknál és az önmaguk testképét várandósan el nem fogadó kismamáknál fordulhat elő, mert olyan kozmetikumokat, krémeket használnak, melyekben arcukat és testüket megszépítő - kamaszoknál pattanásokat, állapotos nőknél a májfoltokat eltüntető - A-vitamint tartalmazzák, ami a napi vitaminbevitellel összeadódik. Mind az alul-, mind a felüldozírozás káros lehet úgy a fogamzásnál, mint a várandósság alatt" - mondta Prof. Dr. Ősapay György, a népszaporulat kérdésével, meddőségi problémák elemzésével, korrigálási lehetőségeivel foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.
A babaprojektben mindenképpen javasolt az A-vitamin étrend-kiegészítés, mert segítséget jelenthet a nehezen kialakuló fogamzások esetén. Fokozza a férfiak megtermékenyítő képességét, javítja az ondóképet, valamint növeli a nők fogamzási készségét - tette hozzá a szakember.
Az A-vitamin hiánya meddőségi problémához vezethet, várandósság alatt pedig szükséges a magzat csontfejlődéséhez, a látás normál kialakulásához. A klinikai tapasztalatok szerint a terhesség alatt napi 700 mikrogramm (2300NE) A-vitamin-pótlás szükséges, a szoptatás alatt több, azaz 900 mikrogramm. Sajnos kevés kismamavitamin tartalmaz A-vitamint, de az igényesebbek az A-vitamin egy részét béta-karotin formájában tartalmazzák, ami az A-vitamin elővitaminja. A béta-karotin azért hasznos, mert nem lehet túladagolni, belőle ugyanis olyan ütemben keletkezik A-vitamin, ahogy az utóbbi fogy a szervezetből.
Mindeközben vigyázni kell nemcsak a vitamintartalmú kozmetikumokkal, de a csirkemáj fogyasztásával is. Ma az állattenyésztésben a csirkék gyorsabb növekedéséhez használják az A-vitamint is, ami aztán a csirkemájban jelentősen feldúsul.
Az A-vitamin túladagolása felnőtteknél fáradékonyságot, rossz közérzetet, gyomorpanaszokat, ízületi fájdalmakat, fejfájást, májkárosodást és oszteoporózist okozhat. A legsúlyosabb következménye a szülőképes korú nőknél jelentkezhet, a magzat fejlődési rendellenességét okozhatja. A túladagolt A-vitamin negatív hatást mutatott a magzat vérképzésében, azaz a nomál A-vitaminszinthez tartozó vörösvértestek számának egynegyede képződött csak.
Babát tervezőknek a megfelelő mozgáskultúrával, táplálkozással, öltözködési szokásokkal és tudatosan kontrollált vitaminbevitellel érdemes készülni a gyermekvállalásra. Prof. Dr. Ősapay György hangsúlyozta, hogy minden leendő kismama orvosával egyeztetve válasszon személyére alkalmas kismamavitamint (pl. jódmentest, fokozott jód- és szeléntartalmút, stb.) vagy gyógyhatású komponenseket is tartalmazót a normál, természetes fogamzás eléréséhez és a várandóssághoz. A plusz vitaminokat, kemikáliákat pedig jobb elkerülni.
(Forrás:gyogyszerszektor.hu;mti/Fotó:beardcity.blog.hu)